Waar moet ik op letten als ik een huis in Spanje wil kopen?

“Een huis kopen in Spanje, waar moet ik op letten?” Dit is één van de meest voorkomende vragen wanneer mensen op zoek gaan . Wij geven u een paar tips zodat u geen miskoop maakt wanneer u bijvoorbeeld een huis wil kopen aan de costa del sol.

Weet waar u aan begint

Een eigendom bezitten in Spanje biedt natuurlijk veel voordelen. Uw levenskwaliteit zal verbeteren als u regelmatig van het mooie weer kan genieten. Vergeet de bijkomende  administratieve zijdes echter niet. U koopt nog altijd een huis in het buitenland, en dit kan gevolgen hebben voor uw belastingen en nalatenschap. Daarnaast zijn er ook jaarlijkse kosten, dit met bijbehorende administratie.

Kies een regio die u reeds kent

De grootste fout die wordt gemaakt is dat er een woning in Spanje wordt gekocht tijdens een bezichtigingstrip zonder de regio te kennen. Het is belangrijk dat u op voorhand een idee heeft in welke streek u een huis wenst te kopen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar vaak weten cliënten niet goed welke streek het beste bij hen past. Het weer in Spanje kan van costa tot costa verschillen. Zo geniet de Costa Blanca bijvoorbeeld van een microklimaat. Ook hebben de verschillende streken eigen culturele aspecten en is het activiteitenaanbod niet overal gelijk. Informeer u dus alvast goed over de verschillende Spaanse regio’s. Onder de Belgen zijn de populairste costa’s de Costa Blanca en de Costa del Sol.

Een tip die we alvast willen meegeven is dat u voor eventuele aankoop, eerst eens een vakantiehuisje huurt in de streek. Op die manier ervaart u hoe het leven er als eigenaar uitziet en leert u ook de streek beter kennen. Wanneer u de streek goed kent, gaat u zich immers na aankoop meer op uw gemak voelen.

Zoek een betrouwbare makelaar

De Spaanse vastgoedmarkt is niet gereglementeerd. Iedereen kan dus zomaar makelaar worden, waardoor u weinig garanties heeft. Een eerste criterium is dat de makelaar u de mogelijkheid biedt om beroep te doen op een jurist of advocaat naar uw keuze. Daarnaast is het belangrijk dat u handelt met een makelaar die de streek kent en er bij voorkeur zelf woont. Een voorbeeld hiervan is Villa Nova real estate een betrouwbare

Zorg dat alles juridisch in orde is

Belangrijk om weten is dat de notaris in Spanje niet de nodige juridische controles en onderzoeken doet. In tegenstelling tot de Nederlandse  notaris, doet de Spaanse notaris bijzonder weinig. Hierdoor komt het vaak voor dat mensen niet weten wat ze eigenlijk kopen.